Svaiga vistas gaļa
Vistas gaļa labvēlīgi ietekmē kažoka, ādas un nagu veselību, jo tā satur B grupas vitamīnus, selēnu, cinku, dzelzi un aminoskābes, kas piedalās kolagēna un keratīna veidošanā.
Vistas gaļa ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, kas nozīmē – tajā ir visas organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes, kopskaitā astoņas. Neaizstājamās aminoskābes organisms nespēj ražot pats, tādēļ tās ir jāuzņem ar uzturu. Olbaltumvielas jeb proteīni ir mūsu organisma pamata būvmateriāls. No tā ir veidoti fermeti, hormoni un vielas, kas nepieciešamas imunitātei. No pilnvērtīgu proteīnu uzņemšanas atkarīga pareiza organisma procesu norise.
Kā arī vistas gaļā ir fosfors, cinks, selēns, dzelzs un citas minerālvielas. Cinks un selēns ir būtiski imunitātei un hormonālajai sistēmai. Savukārt dzelzs kavē anēmijas attīstību, par to, ka organismā trūkst dzelzs, liecina, piemēram, spalvas trauslums un to izkrišana.
Vistas gaļa satur arī purīnu. Kas tas tāds? Purīns sevī ietver: adenīnu, guanīnu, hipoksantīnu, ksantīnu un kofeīnu. Pirmie četri purīni kombinācijā ar piramidīniem veido ģenētisko kodu DNS un RNS un enerģijas molekulas, piemēram, ATP, GTP un kofermentu A. Tie ir būtiski dzīvībai un ir atrodami visās augu un dzīvnieku šūnās. Metabolisms sadalot purīnu aknās, rada urīnskābi. Urīnskābe ir antioksidants un tai ir labvēlīga ietekme, piemēram, kā brīvo radikāļu savācējs. Tomēr, ja tas uzkrājas augstā līmenī asinīs, tas var izraisīt veselības problēmas.
Taukskābes | Omega-3 |
Vitamīni | A, E, B1, B2, B6, B12, PP, K, Thiamin Folicacid Riboflavin, Niacin, Pantothenic Acid Choline Betaine |
Minerālvielas | Na, K, Ca, Fe, P, Mn, Mg, Zn, Cu, Se |
Aminoskābes | Protein, Tryptophan, Threonine, Isoleucine, Leucine Lysine, Methionine, Cystin |
Organiskās vielas | Purīnvielas |